DDW 2017

30 oktober 2017

 

Eén week per jaar staat Eindhoven in het teken van design tijdens de Dutch Design Week. En in die week kijk ik met mede-ontwerpers graag mijn ogen uit bij al het nieuws wat er gemaakt wordt. Van een dagje DDW wordt m’n creatieve batterij weer goed opgeladen. Hierbij een kort fotoverslag van mijn persoonlijke hoogtepunten.

 

Manhattan nagemaakt uit ongeveer 6.000 houten blokjes.

 

De werkplaats van Piet Hein Eek.

 

Desert Pioneer van Thom Bindels. Een oplossing tegen erosie in woestijngebieden. Dit om planten een betere kans te geven om te overleven.

 

Death by Design van Jaques van Haaster is ontstaan uit de theorie dat gebouwen op een dusdanige manier ontworpen dienen te worden dat zelfs hun ruïnes nog aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Dit is een model van een golfbreker van stalen pylonen. Deze vergaat door aantasting van het zoute water. Of zoals Jacques zegt: “Het is het verkeerde materiaal op de juiste plaats”.

 

Wat me erg aangreep was deze serie graanzakken van Yildau ter Beek met de titel ‘Gift for/of Syria’. Graan is een van de belangrijkste voedselbronnen van de wereld, en komt van origine uit het gebied waar het hedendaagse Syrië deel van uitmaakt. Syrië is vandaag de dag een plaats van een verwoestende oorlog, en de zakken met graag worden nu als noodrantsoenen binnengebracht met de tekst “Gift of” gevolgd door het land wat het graan schenkt. Volgens Yildau vergroot dit de kloof tussen ‘wij’ en ‘zij’. De graanzakken zijn herontworpen met Syrisch textiel als inspiratie.

De Dutch Design Week is een must voor iedereen die houdt van design in de breedste zin van het woord. Het staat voor volgend jaar al weer in mijn agenda.