Theater

30 oktober 2017

Dit jaar ben ik tien jaar lid van toneelvereniging Première uit Bergen op Zoom. Deze vereniging brengt bijzondere toneelstukken waarmee we ons publiek willen uitdagen. Deze week spelen we nog twee keer de voorstelling Camille! over het tumultueuze leven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel.

Naast het spelen verzorg ik ook al sinds jaren de posterontwerpen voor Première. Posters ontwerpen voor een toneelstuk voelt voor mij als het maken van kunst. Hoewel je een commercieel doel hebt (je wilt het liefst voor volle zalen spelen), hoef je je niet te houden aan de regels die gelden voor bijvoorbeeld een poster voor een commercieel product of dienst. Je wilt je publiek prikkelen om te komen kijken.

Er zijn wel parallellen te trekken met het vormgeven voor bijvoorbeeld een bedrijfsidentiteit. Eenvoudig gesteld: je verdiept je in het verhaal wat iemand wil vertellen (missie/visie) en gaat daar passende beelden bij zoeken (moodboard). Vervolgens wordt er in samenspraak met de opdrachtgever (regisseur) een aantal ideeën geschetst, waarvan er uiteindelijk één definitief wordt uitgewerkt.

 

In samenwerking met regisseur Erol Struijk is dit de poster geworden voor Camille! Hiervoor heb ik de fotografie, fotobewerking en vormgeving mogen verzorgen.

De voorstellingenreeks is dit weekend voorbij. De zalen zaten vol. Ik ben benieuwd naar de opdracht van volgend jaar…